Talán nem meglepő számodra, hogy elég zavaros időket élünk.

A COVID, majd a háború és az ehhez kapcsolódó kemény gazdasági intézkedések mindenkire hatással vannak.

Sajnos ez alól az internet sem kivétel, a világban zajló események az online világra is hatással vannak: május 25-étől kezdődően egy intenzív támadási hullámot tapasztalunk különösen a WordPress alapú honlapok és webáruházak ellen.

A hackerek korábban is próbálkoztak a honlapok és webáruházak feltörésével, ezért mindig is fontos volt naprakészen tartani ezeket rendszeres technikai frissítéssel. Most, hogy a támadások jelentősen megerősödtek, ez sokkal hangsúlyosabbá vált.

Miért törnek fel egyszerű üzleti honlapokat a hackerek?

Találkoztunk olyan nem frissített, feltört honlappal, ahol egyszerűen vírussal vagy kémprogrammal fertőzték meg a honlapot, ami aztán a látogatók gépére települt, és ott próbált bizalmas adatokat ellopni.

Az is gyakori, hogy magába a honlapba tesznek közzé plusz tartalmakat, pl. online kaszinó vagy valamilyen vírusos oldal reklámozása, és a háttérben oda küldve forgalmat akár automatikus átirányításokkal.

Az is gyakori, hogy a honlap nevében a cég e-mail címéről percenként több száz kéretlen üzenetet (spam) próbálnak küldeni.

De olyannal is találkoztunk, hogy magához a webáruházhoz hozzáadtak egy űrlapot, ami a látogatók bankkártya adatait próbálta elkérni, és a hackernek továbbítani.

Ezzel együtt jár, hogy amint a Google rendszere észleli, hogy feltörték a honlapunkat, veszélyes vagy adathalász webhelyként jelöli azt meg, és egy piros figyelmeztető képernyővel blokkolja annak felkeresését. Emellett elkezdi hátrasorolni a találati listán az érintett honlapot, vagy legrosszabb esetben teljesen eltávolítja az.

A technikailag naprakészen tartott honlapok védettek az ilyen támadásokkal szemben.

Éppen ezért elég erősen javasolt, hogy – ha eddig még nem kérted – kérd a honlapod teljes körű technikai frissítését, és a plusz védelmi bővítményekkel és védelmi intézkedésekkel való ellátását.