Tudjátok mi az a “fekete kalapos SEO”? Ha valaki nem tudná, maga a SEO kereső optimalizálást jelent. (Az angol Search Engine Optimizers azaz Kereső Motor Optimalizálás rövidítve: kereső optimalizálás). A Google és más keresők egy bizonyos kereső motorral működnek, és azt a tevékenységet értjük a kereső optimalizáláson, amikor úgy építünk fel egy weboldalt, hogy azt könnyen megtalálják a keresők. Pl. olyan szöveget írunk ami kereső barát, olyan címeket adunk a képeknek, valamint úgy programozzuk magát az oldalt. Törődünk azzal, mit “gondol” az általunk készített honlapról a kereső, és hogy valóban megtalálja. Ez igényel némi programozás tudást, és marketing tudást is, és vannak ezzel kapcsolatban legális eszközök.
Vannak azonban illegális eszközök is, amit “fekete kalapos SEO”-nak nevezünk (a régi cowboy filmekben a fekete kalapos cowboy volt általában a rossz fiú). Ilyen eszköz például, hogy keveset tudva a SEO-ról, olyan kulcsszavakat helyezünk el az oldalon, amelyek “láthatatlanok”, ami azt jelenti, hogy fehér pl. a honlap és fehér betűvel egy csomó kulcsszót elhelyezünk. Ezt az átlagos felhasználó nem igazán veszi észre, és nem is zavaró.Vannak akik rejtett linket, vagy rejtett szöveget helyeznek el a honlapon, vagy akár rejtett plusz oldalt illegálisan átirányítva, vagy olyan linkeket, amelyhez legálisan nem jutott volna hozzá. Ez csak néhány példa a sok közül.

A honlap készítőjének ezzel az a célja, hogy megpróbálja átverni a kereső motorját (a kereső motor ugyanis minden szöveget letapogat). Ha ilyen eszközökben gondolkodunk, tudnunk kell hogy ezek csak rövid távon működnek. A különböző keresőrobotokat is folyamatosan fejlesztik, és a fejlesztők tudnak ezekről a trükkökről. Ha észreveszik, az a büntetés hogy a honlap kb. a legutolsók között fog előjönni a keresőben, mivel fekete listára kerül.

Legyünk óvatosak, ha a honlapfejlesztőnk mindenféle extrém megoldást javasol. Nem éri meg.