Nigériai levél

Nigériai levél

419-Scam419-es csalás vagy nigériai levél valószínűleg minden idők leghírhedtebb spames csalása. 1997-ben indult útjára, de évekig nagyon súlyos problémákat okozott. A 419-es szám egyébként a nigériai büntetőtörvénykönyv vonatkozó paragrafusára utal.

A trükk

A spammer a levélben egy polgárháború által sújtott országra (legtöbbször Nigériára, de olykor Elefántcsontpartra vagy Ghánára stb.) hivatkozik, ahonnan az állami vagyont ki kell menekíteni. Nem kér mást, csak egy bankszámlaszámot, amelyre a levél szerint utalják majd az állam pénzének egy részét, a segítségért cserébe pedig általában néhány százezer dollárt ajánlanak föl a segítőnek. Ha valaki elhiszi a történetet, hamarosan kisebb problémákra hivatkoznak, és egy kis pénzt kérnek a közvetítői díj, banki szolgáltatások stb. fedezésére. Mindezt addig folytatják, ameddig a sértett föl nem adja a dolgot és rá nem döbben, hogy többé nem látja viszont a pénzét.

A csalás okozta kár nehezen felbecsülhető, különösen azért, mert a hiszékeny áldozatok gyakran minden megtakarításukat, sőt otthonukat is elveszíthetik. Az amerikai titkosszolgálat szerint 1996-ban százmillió dollárt csaltak ki így az USA-ban, míg a BBC szerint 2006-ban 150 millió fontot csak az Egyesült Királyságban.