Miért fontos a jól kialakított menürendszer?

A honlap menürendszere segítségével végezzük a navigálást. A vízszintes menüt sok esetben cégbemutató honlapnál használjuk. A függőleges menü sokszor ízlés dolga, más részről viszont szabadon bővíthető. A kombinált menü esetében vízszintes menü és függőleges menü is szerepel a honlapon, mivel vízszintesen korlátozott a hely, és a tartalom is bővül. Grafikai jellegű a képes menü a honlapon, ha pl a menü mögött illusztrációként kép szerepel, így a menü érdekesebb, szebb. A mega menü esetében azzal segítjük a felhasználót a honlapon, hogy egy-egy területre kattintva átlássa a további információt is, valamint eléggé látványos.

Honlap vízszintes menüvel

Honlap vízszintes menüvel

Cégbemutató honlap esetén nagyon gyakran használt menü típus. Ha a honlapon nincs nagyon sok fő menüpont, érdemes vízszintesen megjeleníteni.

Honlap függőleges menüvel

Honlap függőleges menüvel

A függőlegesen elrendezett menürendszer egyik előnye a honlapon, hogy sokkal több áll rendelkezésünkre, hiszen lefelé nincs helykorlát. Ha nem számít hány menüpont van, illetve a menük száma jó eséllyel bővülni fog a honlapon , érdemes függőlegesen kialakítani a menüsort.

Honlap kombinált menüvel

Honlap kombinált menüvel

Webáruház kialakítása során nagy haszna van a kombinált menütípusnak. A vízszintes menüsorban szerepeltetjük az általános információkat (pl. Elérhetőség, Rólunk stb.) míg a függőleges menüsorban a termék kategóriákat, mivel ezek bővülhetnek és a webáruház kezelője jó eséllyel bővíteni is fogja.

honlap fejléc nélkül

Honlap képes menüvel

Ha a honlapon képes menüt szeretnénk használni, kiválaszthatjuk milyen képekkel szeretnénk illusztrálni az egyes menüpontokat. A honlap készítője grafikailag ezt elő tudja készíteni és kialakítani. Ennek leginkább esztétikai szerepe van, és ízlés dolga. Mindenesetre mivel a képek helyet foglalnak, csak függőleges menü elrendezés esetén lehet kialakítani képes menüsort.

Honlap mega menüvel

Honlap mega menüvel

A mega menü segíti a felhasználót a honlapon, hogy azonnal átlássa az egész menüsort. Pl webáruház kialakításánál ki ikonokkal, képekkel tudjuk illusztrálni a terméktípusokat, így a felhasználó könnyebben megtalálja amit keres.

Honlap menü nélkül

Honlap menü nélkül

Egy kisebb honlap esetében nem feltétlen van szükség menü kialakítására. A honlap hasonlóképpen működik, mint egy elektronikus szórólap. Az ajánlat, és minden lényeges információ átlátható, és egy oldalon szerepel.