Mire jó az oldalsáv?

A honlap oldalsáv részében hasznos tartalmakat helyezhetünk el. Ez lehet egy oldalsó menü, Facebook likebox, elérhetőség vagy más egyéb tartalom. Amit az oldalsávban szerepeltetünk, általában fix, fontosnak tartjuk, és szeretnénk ha több oldalon is megjelenne. Amikor megtervezzük a honlapot, fontos hogy gondoljuk át, van-e olyan tartalom amit szeretnénk így megjeleníteni, mert ezt már a honlap designtervénél figyelembe kell venni.

Honlap bal oldalsávval

A honlap oldalsáv részében egy külön menü szerepel. Így segítjük a felhasználót, hogy mihamarabb megtalálja az őt érdeklő tartalmat.

Honlap jobb oldalsávval

Ízlés dolga, hogy a honlap bal vagy jobb oldali részében szerepeltessük-e az oldalsávot. Gyakrabban inkább bal oldalt használunk, Facebook like box, vagy hírlevélre történő feliratkozási rész esetében a jobb oldal a szokásosabb. Régebben használatos volt a kettős oldalsáv is, amikor mind jobb oldalt mind bal oldalt volt oldalsáv. Ma ritkábban használjuk, különösen amiatt hogy a hasznos tartalmakra túl kevés hely marad.

Honlap oldalsáv nélkül

Honlap oldalsáv nélkül

Sok esetben egyáltalán nincs szükség a honlapon oldalsáv kialakítására. Különösen a wide (széles) kialakítás esetében nem mutat jól, mert így nem lesz esztétikus a honlap egész megjelenése. Tehát ha széles kialakításban gondolkodunk, ezt figyelembe kell vennünk a tervezés során.